Osoby starsze są znacznie słabsze od ludzi młodych. Powoli tracą dobrą kondycję i siłę mięśni. Ich narządy wewnętrzne nie funkcjonują już tak sprawnie, jak kiedyś, często pojawiają się problemy trawienne czy dolegliwości ze strony serca lub nerek. Ponadto seniorom może często szwankować kręgosłup. Niejednokrotnie mogą też pojawiać się problemy z oczami, z pamięcią, ze słuchem. Dlatego tez ludzie starsi powinni szczególnie o siebie dbać. W ich przypadku wskazana jest lekka dieta, które pomoże im uniknąć nadwagi, a jednocześnie skutecznie odżywi całe ich ciało. Starsze osoby powinny unikać słodyczy, gdyż są one pełne cukru obciążającego wątrobę, a brakuje w nich wartości odżywczych, witamin i minerałów. Jeżeli babcia czy dziadek ma ochotę na coś słodkiego, powinna zjeść miseczkę malin, garść orzechów i rodzynek, wypić szklankę świeżo wyciskanego soku pomarańczowego z łyżeczką miodu, a nie zabierać się za czekoladę czy cukierki. Dla starszych ludzi nie wskazane są również potrawy smażone i w ogóle bardzo tłuste. Osoby starsze powinny unikać mięsa lub jeść je tylko dwa czy trzy razy w tygodniu, najlepiej kurczaka lub rybę. Kurczak jest bowiem chudy, a ryba zawiera zdrowe tłuszcze. Z powodzeniem jednak seniorzy mogą przejść na wegetarianizm i ograniczyć się do tłuszczów zwierzęcych zawartych w orzechach, oliwkach czy awokado.

Dieta dla diabetyków

Dodane przez Dr.Patryk Mol   |  2011-09-01

Dla wielu osób, które dowiedziały się o cukrzycy najstraszniejszą rzeczą jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych. Wiadomo, że poza leczeniem farmakologicznym ważne jest również to poza farmakologiczne, a więc zdrowy tryb życia (nie tylko wysiłek fizyczny, ale przede wszystkim zdrowa dieta). Jeśli dotychczas nie oszczędzałeś swojego żołądka i wątroby i kochałeś tłuste smażone i pieczone potrawy, to oczywistym jest, że te przyzwyczajenia trzeba będzie zmienić. Jeśli jednak starałeś się odżywiać zdrowo, to nie będziesz musiał drastycznie zmieniać nawyków, ponieważ dieta dla cukrzyka nie powinna odbiegać od diety zdrowych osób. W diecie tej zaleca się ograniczenie cukrów prostych – należy zrezygnować z owoców, słodkich napojów i słodzenia herbaty zwykłym cukrem. Nie przestrzeganie tej zasady prowadzi do szybkiego wzrostu cukru w organizmie. Cukrzyk powinien stosować produkty o niskim indeksie glikemicznym o dużej zawartości błonnika. Błonnik ogranicza wzrost masy ciała a także cukru we krwi. Spożywane białka powinny występować w proporcjach 50/50% białka roślinnego i zwierzęcego. Tłuszcze to 30 – 35% całodobowej diety, gdzie tłuszcze nasycone stanowią nie więcej niż 10%. Dietę powinno stosować się pod opieką lekarza diabetologa, ponieważ nie ma jednego rodzaju cukrzycy i tak naprawdę dla każdego rodzaju stosuje się inną dietę. Do tego chory może poza cukrzycą mieć inne dolegliwości, przez które organizm może nie tolerować specjalnej diety, która zostanie dobrana dla tego schorzenia.

dodane filmy o zdrowiu

Film dodany przez lekarza   |  

Nasze zdrowie

  • 1

    Medyczne ciekawostki

    Serwis Hongan

    Serwis Medyczny w którym są porady zdrowego trybu życia

    Napisz do nas :

    Jesli chcesz byc naszym redaktorem zapraszamy do kontaktu

    Piotr Szuberla

    Adres: Ropczyce, ul.Lwowska 22
    E-mail: Med@aptekachorzow24h.pl