Osoby starsze są znacznie słabsze od ludzi młodych. Powoli tracą dobrą kondycję i siłę mięśni. Ich narządy wewnętrzne nie funkcjonują już tak sprawnie, jak kiedyś, często pojawiają się problemy trawienne czy dolegliwości ze strony serca lub nerek. Ponadto seniorom może często szwankować kręgosłup. Niejednokrotnie mogą też pojawiać się problemy z oczami, z pamięcią, ze słuchem. Dlatego tez ludzie starsi powinni szczególnie o siebie dbać. W ich przypadku wskazana jest lekka dieta, które pomoże im uniknąć nadwagi, a jednocześnie skutecznie odżywi całe ich ciało. Starsze osoby powinny unikać słodyczy, gdyż są one pełne cukru obciążającego wątrobę, a brakuje w nich wartości odżywczych, witamin i minerałów. Jeżeli babcia czy dziadek ma ochotę na coś słodkiego, powinna zjeść miseczkę malin, garść orzechów i rodzynek, wypić szklankę świeżo wyciskanego soku pomarańczowego z łyżeczką miodu, a nie zabierać się za czekoladę czy cukierki. Dla starszych ludzi nie wskazane są również potrawy smażone i w ogóle bardzo tłuste. Osoby starsze powinny unikać mięsa lub jeść je tylko dwa czy trzy razy w tygodniu, najlepiej kurczaka lub rybę. Kurczak jest bowiem chudy, a ryba zawiera zdrowe tłuszcze. Z powodzeniem jednak seniorzy mogą przejść na wegetarianizm i ograniczyć się do tłuszczów zwierzęcych zawartych w orzechach, oliwkach czy awokado.

Metoda na zdrowy olej

Dodane przez Dr.Patryk Mol   |  2011-09-01

Większość olejów w lokalnym supermarkecie które siedzą w nieskończoność na półce w przezroczystych plastikowych lub szklanych butelkach jest narażonych na sztuczne światło, są prawdopodobnie zjełczałe. Nie bardzo apetyczna myśl. Są to oleje, na których gotujemy i pieczemy. Ale twierdzimy, nie nasi przodkowie gotowali prawie wyłącznie za pomocą masła, słoniny i smalcu? Wielu Europejczyków gotowali za pomocą masła i smalcu, ale udało im się znaleźć nasze metody na olej sojowy lub olej rzepakowy zastanawiające? Owszem, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że olej rzepakowy nie jest to jeszcze olej roślinny i zwykle jest mieszanką kilku różnych rodzajów olejów. Eksperci mówią, że głównym problemem w większości z tych olejów jest to, że są one zbyt wysoko obfite w Omega6 wielonienasycone kwasy tłuszczowe, Oleje te nie były dostępne dla ludzi aż do XX wieku, a ich stosunek w diecie zmienił się drastycznie, przez co złe rzeczy zaczynają się dziać w organizmie. Nadmiar kwasów tłuszczowych omega6 w naszych błonach komórkowych przyczynia się do stanu zapalnego, co jest czynnikiem wpływającym na niektóre z najbardziej powszechnych chorób, włącznie z chorobą sercowonaczyniową, rakiem, cukrzycą, chorobą Alzheimera itd. Istnieją pewne oleje, które nie są produkowane masowo, które są uważane za jedne z najbardziej pożywnych olejów roślinnych dla zdrowia. Wśród nich są te z dyni.

dodane filmy o zdrowiu

Film dodany przez lekarza   |  

Nasze zdrowie

  • 1

    Medyczne ciekawostki

    Serwis Hongan

    Serwis Medyczny w którym są porady zdrowego trybu życia

    Napisz do nas :

    Jesli chcesz byc naszym redaktorem zapraszamy do kontaktu

    Piotr Szuberla

    Adres: Ropczyce, ul.Lwowska 22
    E-mail: Med@aptekachorzow24h.pl