Osoby starsze s膮 znacznie s艂absze od ludzi m艂odych. Powoli trac膮 dobr膮 kondycj臋 i si艂臋 mi臋艣ni. Ich narz膮dy wewn臋trzne nie funkcjonuj膮 ju偶 tak sprawnie, jak kiedy艣, cz臋sto pojawiaj膮 si臋 problemy trawienne czy dolegliwo艣ci ze strony serca lub nerek. Ponadto seniorom mo偶e cz臋sto szwankowa膰 kr臋gos艂up. Niejednokrotnie mog膮 te偶 pojawia膰 si臋 problemy z oczami, z pami臋ci膮, ze s艂uchem. Dlatego tez ludzie starsi powinni szczeg贸lnie o siebie dba膰. W ich przypadku wskazana jest lekka dieta, kt贸re pomo偶e im unikn膮膰 nadwagi, a jednocze艣nie skutecznie od偶ywi ca艂e ich cia艂o. Starsze osoby powinny unika膰 s艂odyczy, gdy偶 s膮 one pe艂ne cukru obci膮偶aj膮cego w膮trob臋, a brakuje w nich warto艣ci od偶ywczych, witamin i minera艂贸w. Je偶eli babcia czy dziadek ma ochot臋 na co艣 s艂odkiego, powinna zje艣膰 miseczk臋 malin, gar艣膰 orzech贸w i rodzynek, wypi膰 szklank臋 艣wie偶o wyciskanego soku pomara艅czowego z 艂y偶eczk膮 miodu, a nie zabiera膰 si臋 za czekolad臋 czy cukierki. Dla starszych ludzi nie wskazane s膮 r贸wnie偶 potrawy sma偶one i w og贸le bardzo t艂uste. Osoby starsze powinny unika膰 mi臋sa lub je艣膰 je tylko dwa czy trzy razy w tygodniu, najlepiej kurczaka lub ryb臋. Kurczak jest bowiem chudy, a ryba zawiera zdrowe t艂uszcze. Z powodzeniem jednak seniorzy mog膮 przej艣膰 na wegetarianizm i ograniczy膰 si臋 do t艂uszcz贸w zwierz臋cych zawartych w orzechach, oliwkach czy awokado.

Najlepsza opcja na zdrowy sok

Dodane przez Dr.Patryk Mol   |  2011-09-01

Marchew nale偶y do rodziny ro艣lin w kt贸rej jest ju偶 obecno艣膰 kopru, any偶u, pietruszki, czy kminku. Istnieje wiele r贸偶nych odmian marchwi, ale wszystkie z nich s膮 po偶ywne i aromatyczne, nawet gdy spo偶ywane s膮 na surowo. Sok z marchwi jest bardzo 艂atwy do przygotowania, tym bardziej 偶e marchew jest dost臋pna przez ca艂y rok. Jej aromatyczny zapach w po艂膮czeniu ze s艂odkim smakiem sprawia, 偶e marchew zwyci臋偶a w艣r贸d kandydat贸w do wyciskania soku. Oczywi艣cie, jej zawarto艣膰 sk艂adnik贸w pokarmowych jest imponuj膮ca 鈥 to d艂uga lista niezb臋dnych witamin i minera艂贸w, a tak偶e, co jest bardzo zalecane sk艂adnik贸w surowych idealnych dla wielu rodzaj贸w potraw i przetwor贸w spo偶ywczych. Ale pierwsze zdob膮d藕 dobr膮 sokowir贸wk臋. Wyciskanie soku z marchwi jest jednym z nich najbardziej po偶ywnych sposob贸w przygotowania tego wszechstronnego warzywa, ale mo偶na dosta膰 wszystko co najlepsze z soku z marchwi, je艣li korzystasz z w艂a艣ciwej sokowir贸wki. Marchew jest bogata w karotenoidy, co czyni j膮 jednym z najlepszych warzyw pod wzgl臋dem zawarto艣ci przeciwutleniaczy. Marchew jest tak偶e bogata w poliacetyleny, to s膮 sk艂adniki od偶ywcze, kt贸re maj膮 zdolno艣膰 do op贸藕niania wzrostu kom贸rek nowotworowych w okr臋偶nicy. Sk艂adniki od偶ywcze znajduj膮ce si臋 w marchwi s膮 naprawd臋 korzystne dla doros艂ych i dla dzieci, ale w celu ich wydobycia, warzywa musz膮 by膰 przetwarzane w odpowiedni spos贸b.

dodane filmy o zdrowiu

Film dodany przez lekarza   |  

Nasze zdrowie

  • 1

    Medyczne ciekawostki

    Serwis Hongan

    Serwis Medyczny w kt贸rym s膮 porady zdrowego trybu 偶ycia

    Napisz do nas :

    Jesli chcesz byc naszym redaktorem zapraszamy do kontaktu

    Piotr Szuberla

    Adres: Ropczyce, ul.Lwowska 22
    E-mail: Med@aptekachorzow24h.pl